grzyby

Skup grzybów

Przedsiębiorstwo „Jackiewicz J” prowadzi skup świeżych warzyw. Skupujemy warzywa hodowane na terenie całej Polski.

W sezonie letnio-jesiennym prowadzimy skup grzybów. Działamy w niedużej miejscowości zlokalizowanej pośród podlaskich lasów, często także dojeżdżamy do klienta. Ceny owocników wahają się w zależności od pory występowania danego gatunku i jego tzw. wysypu. Im mniej owocników np. pieprznika jadalnego trafia do skupu tym wyższa będzie jego cena za kg świeżego pozysku.

Grzyby powinny być zbierane w suchy dzień do przewiewnych koszy wiklinowych. Należy je wstępnie oczyścić z większych pozostałości ściółki, ale nie myć. Muszą być także posortowane gatunkami – kurki oddzielone od maślaków. Dokładnych informacji na pewno udzielą pracownicy skupu.

Jakie grzyby możemy oddać do skupu?

Wartością kurek jest w dalszym ciągu to, że nieczęsto odnajdujemy owocniki zaczerwione i praktycznie cały zbiór możemy sprzedać.
Borowiki: To w największym stopniu cenione grzyby, na nieszczęście również przez owady. W skupie dzieli się ten gatunek na 3 kategorie: pierwsza – to borowiki małe, w białym hymenoforem, nierobaczywe czyli tzw. marynaciaki.Kategoria druga – owocniki większe, z przeznaczeniem do suszenia szczególnie całych kapeluszy, nierobaczywe. Kategoria trzecia to pozostałość inaczej owocniki bardzo dojrzałe i „kapciowate”. Głównie są już robaczywe, ale po ususzeniu nadają się do sprzedaży w formie tzw. krajanki albo przekształca się je na proszek grzybowy stosowany w przetwórstwie do produkcji zup i sosów.
Podgrzybki: Ten gatunek potrafi wyrastać licznie więc można uzbierać kosz w krótkim czasie.
Koźlarze: przeważnie skupuje się koźlarze pomarańczowoczerwone dlatego, że inne odmiany są bardziej miękkie i źle znoszą transport.