520

Grzyby suszone

Dostarczamy grzyby suszone. Do wytworzenia naszych przetworów, w tym grzybów suszonych, nie używamy żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Zapraszamy klientów z całej Polski

Grzyby suszone – artykuł spożywczy z suszonych grzybów leśnych przy czym nie każde grzyby jadalne można przeznaczyć do suszenia.

Są elementem wielu potraw w kuchni polskiej i innych kuchniach świata. Przepisy w zakresie jakości i ich przechowywania brzmi Polska Norma PN-89/A-78510. Stanowią przede wszystkim dodatek smakowy, albowiem przy dość jaskrawym aromacie mają równocześnie niewielkie wartości odżywcze i gromadzą trudno przyswajalne białko.

Suszenie grzybów dopuszcza ich długookresowe magazynowanie przy zachowaniu walorów smakowych grzybów świeżych. W dobrych warunkach przechowują przydatność do spożycia nawet przez trzy lata. Perfekcyjną jest sucha atmosfera o temperaturze ok. +18 °C. Ich przyrządzanie do spożytkowania polega na przepłukaniu, zatopieniu gorącą wodą i pozostawieniu do napęcznienia przez ok. pół godziny. Po pewnym czasie powinno się je odsączyć. Po pokrojeniu trzeba dusić je wraz z pozostałymi elementami potrawy przez około 10–15 minut. Pęczniejące grzyby suszone zwiększają objętość 6–10-krotnie[1]. Nie należy namaczać grzybów we wrzątku, gdyż twardnieją. Woda spod moczonych grzybów można wykorzystać podczas gotowania.

Nasze przedsiębiorstwo prowadzi skup i zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców, które sprzedajemy po hurtowych cenach. Proponujemy grzyby suszone. Nasze wieloletnie doświadczenie zapewnia Państwu najwyższą jakość oferowanych przez nas produktów.

Co więcej, przez kilkanaście lat istnienia na rynku polskim nabyliśmy bardzo duże grono zaufanych Klientów, których nigdy nie zawiedliśmy.